Uzman Psikolog açıkladı: Madde bağımlılığında psikotik bozukluklar tıbbi destekle tedavi ediliyor

Kilis Yeşilay Danışmanlık Merkezi’nden Psikolog Nisanur Kendirci’den Madde Bağımlılarına Destek

Kilis Yeşilay Danışmanlık Merkezi’nde görevli Uzman Psikolog Nisanur Kendirci, madde bağımlılarında görülen psikotik belirtilerin tıbbi destekle tedavi edilebildiğini vurguladı.

Kendirci, psikotik durumun sanrılar ve halüsinasyonlarla birlikte ortaya çıkabileceğini belirtti.

Sanrıların gerçeğe uygun olmayan düşünce ve inançlar olduğunu belirten Kendirci, halüsinasyonun ise duyulmayan sesleri duymak veya görülmeyen şeyleri görmek olduğunu açıkladı.

Kendirci, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Kişi, ‘birileri beni takip ediyor’ veya ‘birileri bana zarar verecek’ gibi düşüncelerle hareket edebilir. Ayrıca kişi, ‘Ben herkesten üstünüm, özel yeteneklerim var’ gibi düşüncelere sahip olabilir. Bu tür düşünceler, zararlı davranışlara yol açabilir.”

Psikotik belirtilerle karşılaşıldığında öncelikli müdahalenin tıbbi destek olduğunu vurgulayan Kendirci, danışan onayıyla hekimlerle iş birliği yapılarak psikolojik ve sosyal destek süreçlerinin devam ettirildiğini belirtti.

Kendirci, psikotik belirtileri olan danışanların yatış desteği aldığını, tıbbi tedavi sonrasında belirtilerde azalma gözlemlendiğini ve bunun ardından psikolojik destek çalışmalarının sürdürüldüğünü ekledi. (AA)

Related Posts

Hafta sonu kaçamağı demeyin! Sızdıran bağırsak sendromu 2 günde başlayabilir

Doç. Dr. Oğuzhan Öztürk uyarıyor: “Hafta sonu kaçamağı diye yenen birkaç hamburger, bağırsaklarınızı savunmasız bırakabilir.” Yüksek yağlı besinler, yalnızca günler içinde bağırsak florasını bozarak bağışıklık sistemini zayıflatıyor. Kısa süreli keyif, vücudun savunma duvarında kalıcı bir gedik açabilir.

Gözdeki değişim ihmal edilmemeli: Uzmanı ise bu belirtilere dikkat çekti

Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Didem Serin, tiroid hastalıklarının gözde çeşitli bulgularla ortaya çıkabileceğini ve göz sağlığını tehdit ettiğini belirtti.

Sivas’ta KKKA hastalığı tanısı konulan 6 kişinin tedavisi sürüyor

Sivas’ta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı tanısı konulan 6 kişinin tedavisi, Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesinde devam ediyor.

4 yıl umursamadı, kanser çıktı! İlk işareti nokta gibi: ‘Kolumun bir kısmı alındı’

Cilt kanseri, erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilen, ancak ihmal edildiğinde ölümcül olabilen bir hastalık. Dublin’de yaşayan 46 yaşındaki Jane Murray’in hikâyesi bu gerçeği ortaya koyuyor. Kolundaki işareti görmezden gelen kadın, cilt kanseri olduğunu öğrendi. İşte sürecin detayları.

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

30:30:30 diyeti: Ayda 6 kilodan fazla vermenize yardımcı oluyor

Diyetisyen Emma Bardwell, bir ayda 6 kilodan fazla verdiren 30:30:30 diyeti hakkında bilgi verdi.