Kiracısı olduğu eve 2020’den önce taşınanlar dikkat: Süre doldu

Kira Artışları İle Gündemde Olan Kira Tespit Davaları

Ev sahiplerinin önemli bir kısmı, kira artışlarını enflasyon oranıyla uyumlu hale getirememenin sıkıntısını yaşamaktadır, bu sebeple kira tespit davalarına başvurmayı düşünmektedir. Ancak, bu tür davaların açılabilmesi için belirli şartlar bulunmaktadır. Kiracının sözleşmesinin en az 5 yılını tamamlamış olması gerekmektedir.

2020 yılında kira sözleşmesi yapanlar, bu yıl içinde dava açma hakkına sahipken, 2021’de sözleşme yapmış olanlar için bu süre 2026’ya kadar beklemek anlamına gelmektedir.

Kira Tespit Davaları Yakında Artacak

Özellikle büyük şehirlerdeki yüksek kira artışları göz önüne alındığında, kira tespit davaları oldukça önemli bir konu haline gelmiştir. Uzmanlar, 2025 ve 2026 yıllarında kira tespit davalarının artmasını beklemektedir. Kiracılar ile ev sahipleri arasındaki anlaşmazlıkların derinleşmesi ve arabuluculuk yoluyla çözüm bulmanın zorlaşması, tarafları dava sürecine yöneltmektedir.

Kiracıları Koruma Amaçlı Yüzde 25 Zam Sınırı

Hızla yükselen kiralar, kiracıları zor durumda bırakmakta ve devlet bu duruma çözüm bulmak için kiralarda yüzde 25 zam sınırı getirmiştir. 11 Haziran 2022 ile 2 Temmuz 2024 arasında uygulanan bu sınıra rağmen, ev sahiplerinin beklentilerini karşılamadığı için birçok kişi dava yoluna gitmiştir. Bu davalarda, kiraların piyasa değerinden düşük olduğunu savunan ev sahipleri dikkat çekmektedir.

Uzmanlar Uyarıyor

Uzmanlar, taraflar arasındaki anlaşmazlıkların artmasıyla birlikte, 2025 ve 2026 yıllarında kira tespit davalarının artış göstereceğine dikkat çekmektedir. Yüzde 25 zam sınırının birçok ev sahibi için yetersiz olması, dava sayılarının artmasına sebep olabilir.

Related Posts

Samsun’da Kaçak Ürün Operasyonu

Samsun’da düzenlenen operasyonda kaçak ürün satan şüpheli gözaltına alındı.

TCMB analizi: Kartlı harcamalar son yıllarda artış gösterdi

TCMB analizi: Kartlı harcamalar son yıllarda artış gösterdi

BTK eSIM hizmetlerine erişimi engelledi: 8 platform kapatıldı

BTK, Türkiye’de faaliyet gösteren Saily, Airalo, Holafly, Nomad, Instabridge, Mobimatter, Alosim ve BNESIM adlı eSIM hizmet sağlayıcılarına erişim engeli getirdi. Karar, Yetkilendirme Dairesi tarafından 10 Temmuz 2025’te alındı.

Bir sektör için ‘kölelik düzeni’ Meclis’ten geçti: Milyonlarca çalışan için büyük tehlike

Anayasa’nın 50’nci maddesine göre işçiler, bir hafta içerisinde 6 gün çalıştıktan sonra kesintisiz şekilde 24 saat izin hakkına sahip olmakta.Bir başka deyişle ücretli çalışanların haftada en az 1 gün izin yapması gerekiyor. Ancak söz konusu …

Dolar istikrarlı, euro dalgalı…

Döviz kurundaki değişim alım satım yapacakların ve yatırımcıların odağında. Birçok kişi dolar, euro ve sterlindeki son durumu merak ediyor. Arama motorlarına sık sık, “Dolar ne kadar oldu?”, “Euro ne kadar oldu?”, “Güncel döviz kuru ne durumda …

Borsa güne yükselişle başladı

Borsa güne yükselişle başladı