“İslam Sanatları Bienali”nin ikinci edisyonu Cidde’de başladı

Suudi Arabistan’da İslam Sanatları Bienali İkinci Edisyonu Başladı

Suudi Arabistan’da sanat ve kültürü desteklemek amacıyla kurulan Diriyah Bienali Vakfı tarafından düzenlenen “İslam Sanatları Bienali” ikinci edisyonunun açılışı, Cidde Kral Abdülaziz Uluslararası Havalimanı Batı Hac Terminali’nde yapıldı.

Teması, “Ve Arasındaki Her Şey /And All That Is In Between” olarak belirlenen etkinlik kapsamında İslami kültürlere ait tarihi objeler çağdaş sanatla bir araya getirilirken, inancın duygu, düşünce ve üretim yoluyla nasıl deneyimlendiğinin keşfedilmesi hedefleniyor.

Etkinliğe Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığının yanı sıra Louvre Müzesi, Victoria & Albert Müzesi, Ahmed Baba Enstitüsü, Kral Abdülaziz Dünya Kültür Merkezi, Kral Fahad Milli Kütüphanesi, Vatikan Apostolik Kütüphanesi ve Katar İslam Sanatları Müzesi’nin arasında olduğu prestijli kurumlar koleksiyonlarıyla katıldı.

İlk Edisyonun Ardından Yeni Heyecan

Al-Bakree, İslam sanatlarına adanmış tek bienal olarak, hem tarihi hem çağdaş bir perspektif sunmayı hedeflediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

“İlk edisyonumuz büyük başarı göstererek 600 binden fazla ziyaretçiyi ağırladı. Bu edisyonumuzda ise 30’dan fazla koleksiyondan gelen 500’den fazla nesneyi, bienal için tasarlanan 20’den fazla eseri ziyaretçilerimizin beğenisine sunuyoruz. Dış mekanları ve sergi alanlarını gezerken, merakınızı uyandıracak birçok nesne, imge ve fikir bulacağınızı ve tekrar tekrar bizi ziyaret etmeye teşvik edileceğinizi umuyorum.”

Sanatın Harikaları Sergileniyor

Bienalin “Albidaya” seçkisinin artistik direktörlüğünü yapan Julian Raby ise “övgü”nün Kur’an-ı Kerim’de defalarca geçen önemli bir kavram olduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Buradaki sergiler, çeşitli bölümlerle yaratılışın harikalarına farklı açılardan bakıyor. İlk bölümle başlıyoruz ve ardından, düşünme sürecini temsil eden olağanüstü örneklerle devam ediyoruz. Sonrasında, insanın güzellik karşısında verdiği cevabı takdir ettiğimiz iki koleksiyon var. İnsan, güzellik karşısında düşündü ve üretti. Bu süreç, hissetme, düşünme ve yaratma döngüsünü içeriyor. Tüm bunların içinde, tarihi objeler ve çağdaş eserler bir araya getirildi. Bu dinamizm, İslam sanatı sergileri açısından tamamen yeni bir boyut kazandırıyor. Umarım bu sergiyi gezerken ilginç ve etkileyici detaylar bulursunuz.”

Uluslararası Katılımın Gücü

Danimarka, Mısır, Fransa, Yunanistan, Endonezya, İtalya, Kuveyt, Mali, Umman, Filistin, Portekiz, Katar, Suudi Arabistan, İspanya, Tunus, Türkiye, Birleşik Krallık, ABD, Özbekistan ve Vatikan’dan 30’dan fazla uluslararası kurum etkinlikte yer alıyor.

Artistik direktörlüğünü Julian Raby, Amin Jaffer, Abdul Rahman Azzam ve Muhannad Shono’nun üstlendiği bienal, Nour Jaouda, Charwei Tsai, Imran Qureshi, Takashi Kuribayashi, Ahmed Mater ve Fatma Abdulhadi gibi sanatçıların yanı sıra dünyanın dört bir yanından sanatçıların eserlerine de ev sahipliği yapıyor.

Yaklaşık 100 bin metrekare alana yayılan etkinlik “Albidaya”, “Almadar”, “Almuqtani”, “Almidhallah”, “Almukarramah”, “Almunawwarah” ve “Almusalla Ödülü” olmak üzere 7 ana bileşenden oluşuyor.

Suudi Arabistan’ın sanatsal ve kültürel dönüşümünü desteklemek amacıyla kurulan Diriyah Bienali Vakfı ise İslami ve çağdaş sanat bienallerinin yanı sıra yerel ve uluslararası topluluklar arasında kültürel diyalogu teşvik etmek için çalışmalar yürütüyor.

Vakıf, İslam Sanatları Bienali’nin ikinci edisyonunda 600 binin üzerinde ziyaretçiyi ağırlamayı hedefliyor. (AA)

Related Posts

Eğitim-Bir-Sen’in araştırması zorunlu eğitim süresini yeniden gündeme getirdi: Ucuz işgücü için zemin hazırlanıyor

Eğitim-Bir-Sen’in yaptığı araştırma sonrası zorunlu eğitim süresi yeniden gündeme geldi. Araştırmada liselerde “2+2” olarak adlandırılan 2 yıl zorunlu, 2 yıl isteğe bağlı eğitim modeli önerisinin ağırlıklı görüş olarak ön plana çıktığını bildirdi. Muhalefet ve eğitimcilerden “Ucuz işgücü için zemin hazırlanıyor” tepkisi geldi.

ÖGG sınav sonuçları ne zaman açıklanır 2025? 115. Dönem Özel Güvenlik sonuçları açıklandı mı, nasıl öğrenilir?

115. Dönem Özel Güvenlik Görevlisi (ÖGG) Temel Eğitim ve 91. Yenileme Eğitimi Sınavı, 29 Haziran 2025 Pazar günü gerçekleştirildi. Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) tarafından düzenlenen sınavda adaylar, 100 soruluk testle ter dökerken; silahlı adaylar ise ek 25 silah bilgisi sorusuyla mücadele etti. Şimdi ise gözle ÖGG sınav sonuçları duyurusuna kilitlendi. Peki, ÖGG sınav sonuçları ne zaman açıklanır 2025? 115. Dönem Özel Güvenlik sonuçları açıklandı mı, nasıl öğrenilir? İşte ÖGG sonuçları 2025 sorgulama ekranı…

Hava durumu tahminleri il il yayınlandı | Yarın (4 Temmuz) hava nasıl olacak? Yağmur yağacak mı? Bakan Kurum’dan son dakika uyarı: Sıcaklıklar 4-6 derece artacak!

Son dakika hava durumu tahminleri il il Meteoroloji tarafından yayınlandı. Orman yangınları birçok ilde devam ederken, önümüzdeki hafta için kritik uyarı geldi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son hava durumu değerlendirmelerine göre yarın Sivas, Kayseri, Kastamonu, Karabük, Sinop, Bingöl, Muş, Amasya, Tokat, Erzurum, Ordu ve Giresun’da kuvvetli yağış bekleniyor. Öte yandan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, yurt genelinde hava sıcaklıkları cumartesi gününden itibaren 4-6 derece artacağını duyurarak, orman yangınları ve sağlık açısından tedbirli olunması gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Peki, yarın hava nasıl olacak? Yağmur yağacak mı? İşte, İstanbul, Ankara, İzmir ve il il 4 Temmuz hava durumu raporu.

Karneler Alındı Tatil Başladı

Karneler alında öğrencilerin tatili başladı. 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı sona ererken, öğrencilere karneleri dağıtıldı.  Milli Eğitim Bakanı Tekin, bir mesaj paylaştı. 

Boğaziçi Üniversitesi küresel sıralamada yükselişini sürdürüyor

Köklü akademik geleneği, Ar-Ge altyapısı ve eğitim vizyonuyla Boğaziçi Üniversitesi, bir kez daha uluslararası alanda önemli bir başarıya imza attı. Saygın yükseköğretim derecelendirme kuruluşlarından QS World University Rankings 2026 verilerine göre Boğaziçi Üniversitesi, 47 basamak birden yükselerek dünyada 371. sıraya yerleşti.

E-OKUL NE ZAMAN KAPANIYOR 2025 (2. DÖNEM) | e-Okul kapandı mı, öğretmenlere ve velilere kapanacak mı? MEB e-Okul giriş ekranı!

E-Okul giriş ekranı 2. Dönemin tamamlanmasına kısa süre kala, öğrenciler, veliler ve hem de öğretmenlerin yoğunlaştığı konulardan oldu. 20 Haziran 2025 Cuma günü karnelerin verilmesiyle beraber 2024 2025 eğitim öğretim dönemi son bulacak. Karne günü öncesi veliler çocuklarının devamsızlık notlarını, sınav sonuçlarını ve karne notlarını öğrenmek isterken, öğretmenler ise e-Okul sistemine öğrencilerin ortalama ve sınav notlarını giriyorlar. Bu nedenle, e-Okul VBS girişinde de yoğunluk ve kesinti yaşanıyor. Bu nedenle, e-Okul çöktü mü, yada e-Okul kapandı mı? soruları gündeme geliyor. MEB tarafından hizmet veren e-Okul sistemine, meb.gov.tr bakım ve onarım zamanları haricinde kesintisiz olarak erişim sağlanıyor. Peki, karne günü öncesi e-Okul ne zaman kapanacak, e-Okul giriş ekranı kapanacak mı? İşte, 2.Dönem e-Okul giriş ekranı hakkında ayrıntılı bilgiler.