İZMİR’in Kemalpaşa ilçesindeki Kurtarılmış Çiftlik Hayvanları Barınağı gönüllüleri, asrın felaketi olarak kabul edilen Kahramanmaraş depremleri nedeniyle enkaz altında kalmış farklı türlerden 521 hayvana ulaştı. Tedavileri ve bakımları yapılan, aralarında yaralıların da bulunduğu yaklaşık 400 hayvan, İzmir’deki çiftliğe getirildi.
Kurtarılmış Çiftlik Hayvanları Barınağı’nın kurucusu Sibel Çakır, yıkıcı depremin ardından salı günü deprem bölgesine ulaştıklarını belirtip, gider gitmez Kahramanmaraş’ta arama-kurtarma çalışmalarına başladıklarını söyledi. Aralıksız çalıştıklarını ve çok sayıda hayvanı enkaz bölgesinden canlı çıkardıklarını anlatan Çakır, “Toplam 35 kişilik bir ekiple bölgeye ulaştık. Ekibi ikiye bölüp, çalışmalara başladık. Canlı ya da eks olarak çıkardıklarımız oldu. Barınaktan 3 araba dolusu kedi köpek çıkarttık. Enkaz altından çıkardıklarımız var. Duvar yıkılıp, altında kalan 100’den fazla tavuğumuz var. Keçi, koyun, eşek ve inekler var. Toplam sayı 521’e ulaşmış durumda. Bunlardan yaklaşık 400’ü İzmir’deki çiftliğe ulaştı. Geri kalanları emniyetli yerlere aldık. Veteriner hekimlerimiz korunaklı alanda onların bakımlarını yapıyor. Yola çıkabilecek duruma geldiklerinde çiftliğe nakledilecekler” dedi.
‘KAPILARIMIZ HERKESE AÇIK’
kemalpaşa’daki çiftlikte mevcut alanı idareli kullanmaya çalıştıklarını ifade eden Çakır, yeni alanlar hazırlamak için desteğe ihtiyaç duyduklarını dile getirdi. Evde beslenen bazı hayvanların aileleriyle hayatlarını kaybettiğini anlatan Çakır, yaralıların da aile fertleri tarafından kendilerine emanet edildiğini belirtip, şöyle devam etti: “Sahipli olan hayvanları aile ortamında ayrı bir bölümde tutuyoruz. Onlar bize emanet. Durumlarını düzelttikten sonra nakil ücretlerini de karşılayıp, evlerine teslim edeceğiz. Çiftlikte yeni alanlar da yapmamız gerekiyor. İnşaat malzemelerini temin etmeye çalışıyoruz. Bir taraftan dostlarımızın bakımlarını sağlayıp, bir taraftan inşaat yapıyoruz. Bu yüzden destek bekliyoruz. Biz zaten gönüllü bir barınağız. Bizim nüfusumuz ve çeşitimiz kadar hiçbir yerde yok. Kapılarımız herkese açık. Herkes istediği zaman bu hayvanlarımızı gelip, görebilir. Bu hayvanlar hepimizin hayvanları. Özellikle afet bölgelerinden gelenler tüm ülkemizin hayvanları. Bu yükün altında biz ezilirsek başka kurtarmalara gidemeyebiliriz. Bu yüzden çok ciddi boyutlarda destek gerekiyor. Hayvanların temizliği ve bakımı için de fiziki destekler bekliyoruz.” (DHA)