ANKARA – Van Büyükşehir Belediyesi’ni DEM Parti’nin eşbaşkan adayları Abdullah Zeydan ve Neslihan Şedal yaklaşık 20 puan farkla kazandı. Van Büyükşehir Belediyesi dahil 14 belediyenin tümü DEM Parti’ye geçti. Ancak Adalet Bakanlığı’nın talebi üzerine Abdullah Zeydan’ın aday olamayacağı yönünde yeni bir mahkeme kararı alındı. Van İl Seçim Kurulu bu mahkeme kararına uygun karar verirse Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı, kentteki ikinci parti olan AK Parti’ye geçecek.
Van’daki bu kritik gelişmeye giden süreci DEM Parti Genel Başkan Yardımcısı ve YSK Temsilcisi Mehmet Tiryaki’ye sorduk. Geçmişte ceza almış bir kişinin belediye başkan adayı olabilmesi için mahkemeye başvurması ve ‘memnu haklarının iadesi’ kararı alması gerektiğini söyleyen Tiryaki, “Bu memnu hakların iadesi kararı otomatik verilen bir karar değil. Başvurmak için belli bir zaman geçmesi gerekiyor, iyi hali olması gerekiyor. Mahkeme de bunları göz önünde bulundurup bir karar veriyor” diyerek hukuki süreci anlattı.
‘ZEYDAN ADAY OLMAK İÇİN TÜM KOŞULLARI TAŞIYORDU, MAHKEME DE BU KARARI VERDİ’
Abdullah Zeydan’ın ‘cezanın üzerinden belirli zaman geçmesi, iyi hale sahip olması’ gibi tüm koşulları taşıdığı için mahkemeye ‘memnu hakların iadesi’ başvurusu yaptığını belirten Tiryaki, “Tüm koşullar tamamlanınca ve yasal hiçbir engel olmayınca mahkeme memnu hakların iadesi kararı verdi. Savcılık da bu karara itiraz etmedi ve Zeydan’ın memnu haklarının iadesi kararı kesinleşti” dedi.
‘KESİNLEŞMİŞ MAHKEME KARARI SEÇİM KURULUNCA DA KABUL EDİLDİ’
Seçim kurullarının adaylık başvuruları için kesinleşmiş mahkeme kararı talep ettiğini ifade eden Tiryaki, “Abdullah Zeydan da kesinleşmiş mahkeme kararını sunuyor seçim kuruluna. Yani herhangi bir tereddüt yok, hiçbir sorun yok adaylığında. Seçim kurulu da doğal olarak kabul ediyor” diye konuştu.
‘DEM PARTİ DE MEMNU HAKLARIN İADESİ KARARI İSTİYOR’
Parti olarak kendilerinin de memnu hakları iade edilmeyen aday adaylarının başvurularını kabul etmediklerini belirten Tiryaki, “Abdullah Başkan’ın kesinleşmiş mahkeme kararı vardı. Başvurusunun kabul edilmemesi için hiçbir sebep yoktu. Sonradan ortaya çıkan bir belge, bilgi, isnat edilen yeni bir suç yoktu” dedi.
‘ADALET BAKANLIĞI 1 YIL ÖNCEKİ KARARIN İPTALİ İÇİN SAVCILIĞA BAŞVURMUŞ’
Zeydan’ın memnu haklarının iadesi kararının bir yıl önce, nisan 2023’te alındığına dikkat çeken Tiryaki, “Tam bir yıl sonra Adalet Bakanlığı, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığıyla, ‘siz nasıl memnu hak iadesi kararı verirsiniz?’ anlamına gelecek yazışmalar yapmış. Daha sonra savcılığa başvuru yapmış. Savcı da hemen mahkemeye başvurmuş ve ‘vazgeç bu kararından’ demiş” sözleriyle süreci anlattı.
‘MAHKEME KENDİ KENDİNE KARAR VERMİŞ, VERDİĞİ HAKKI GERİ ALMIŞ’
Adalet Bakanlığının savcılığa, savcılığın da mahkemeye başvurusu sonrasında mahkemenin bir yıl önceki kararını kaldırdığını belirten Tiryaki, “Mahkeme kendi kendine bir yeni karar vermiş. Eski kararını kaldırmış ve Zeydan’ın memnu haklarının iadesi talebini reddetmiş” dedi.
‘MAHKEMENİN BÖYLE BİR YETKİSİ YOK’
Mahkemenin böyle bir yetkisi olmadığını söyleyen Tiryaki, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Mahkeme verdiği karardan geri dönemez çünkü savcılığın itirazı yok. İtirazı Yargıtay incelememiş. Savcılık itiraz edecek, Yargıtay inceleyecek ve bozma kararı verecek ki bu karar bozulacak. Bunların hiçbiri olmamış.”
KARAR SEÇİMDEN ÖNCEKİ SON MESAİ GÜNÜNÜN SON 10 DAKİKASINDA ALINDI
Sürecin bu noktaya Adalet Bakanlığı’nın girişimi üzerine geldiğini söyleyen Tiryaki, mahkemenin kararı aldığı tarih ve saate de dikkat çekerek şunları söyledi:
“Seçimden iki gün önce, 29 Mart Cuma günü saat 16.50’de almış bu kararı. Gözden kaçırmak için böyle yapmış. Seçimden bir ay, iki ay, üç ay önce yapmamış. Zeydan 2023’te geri almış memnu haklarını. Yani bu kadar korkunç bir durum Adalet Bakanlığı eliyle uygulanmış. Bir hakkı gasp etmek için hukuk ayaklar altına alınmış” diye konuştu.
‘ORGANİZE BİR İŞ: YENİ MAHKEME KARARIYLA SEÇİM KURULUNA BAŞVURULMUŞ’
Tiryaki, “Bu o kadar organize bir iş ki; AKP’nin bilgisi dahilinde ve Adalet Bakanlığının isteğiyle hayata geçiyor. Müdahale edilmemesi için belli etmeden, son dakika yapılıyor. Sonra da bu mahkeme kararıyla seçim kuruluna başvurmuşlar ve ‘siz ona mazbata vermeyin, bize verin’ demişler” dedi.
SÖZ İL SEÇİM KURULUNDA
Mahkemenin memnu hakların geri alınması kararının hukuki değil siyasi bir karar olduğunu söyleyen Tiryaki, “Şimdi il seçim kurulu mazbatayı verip vermeyeceğinin kararını verecek. Bugün bile verebilir bu kararı. Mazbatayı vermezse YSK’ya itiraz edilebilir” ifadelerini kullandı.
‘BUNDAN SONRA HİÇBİR MAHKEME KARARINA GÜVENİLMEZ’
Tüm bu süreçte dikkat çeken çok önemli başka bir sorun olduğunu da ifade eden Tiryaki, “Bundan sonra hiçbir mahkeme kararı güvenilir olmayacak. Herhangi bir mahkemenin verdiği memnu hakların iadesi kararına güvenerek aday gösterilemeyecek. Bu çok tehlikeli” dedi.
‘İRADE GASPINA İZİN VERMEYECEĞİZ’
Tiryaki sözlerini, “Biz asla halkımızın iradesinin gasp edilmesine izin vermeyeceğiz. Seçilmiş belediye başkanımızın belediye başkanlığı mazbatasını verilmesini bekliyoruz. Aksi hiçbir kararı kabul etmiyoruz” diyerek noktaladı.