Cumhuriyet’in 100. Yılı’nda büyük sanat buluşması

İBB Kültür AŞ ve Piramid Sanat iş birliği ile düzenlenen “100 Yıl Perspektifinde Sanat: Türkiye’de Modern ve Çağdaşın Serüveni” adlı sergi Taksim Sanat ve Piramid Sanat’ta açıldı.

Küratörlüğünü Bedri Baykam’ın üstlendiği serginin açılış konuşmasını yapan Kültür AŞ Genel Müdürü Murat Abbas, Cumhuriyetimizin 100. yılında böyle kapsamlı bir sergiye ev sahipliği yapmaktan gurur duyduklarını belirtti. Bu serginin bir “mahalle iş birliği” olduğundan bahsederek söze başlayan Baykam ise, “Bu, 1920’lerden 2020’lere uzanan büyük bir sanat buluşması. Dönemsel olarak aslında birbirlerinden çok farklı olan sanatçıların Cumhuriyetimizin 100. yılında ve Atamızın vefat yıldönümünde bir araya gelmesini istedim. Mihri Müşfik ile Burhan Doğançay’ı, Fikret Mualla ile Ouchhh’u, Ali Avni Çelebi ile Selma Gürbüz’ü bir araya getirdik… Çok yakın dönemlerde kaybettiğimiz sanatçı dostlarımız, Balkan Naci İslimyeli, Komet, Adnan Çoker, Haluk Akakçe, Selma Gürbüz, Ömer Uluç, Ferruh Başağa da bir arada… 81 sanatçıyı buluşturduk; 43 sanatçı Taksim Sanat’ta, 37 sanatçı Piramid Sanat’ta, Görkem Candan’ın Atatürk heykeli ise Gazhane’de görülebilecek” dedi.

‘ZOR BİR SERGİ OLDU’

Bu sergide olmayı hak eden 200 belki 250 sanatçımızın  daha olduğunu belirten Baykam, sözlerine şöyle devam etti:  Mekanlarımız her ne kadar kullanışlı ve aktif olsa da, bu kapsamda bir sergiyi ele aldığımızda mütevazi bir boyutta kaldılar, sanatçı sayısını tüm şartlarımızı zorlayarak 81’e çıkarabildim. Hatta başka bir meslektaşıma daha yer açabilmek adına, sanatçı olarak kendimi kadro dışı bıraktım. Hayatım boyunca birçok sergiye küratörlük yaptım; dürüstçe söyleyebilirim ki, çok zor bir sergi oldu. Uzun bir teşekkür listem var, bu serginin gerçekleşmesine olanak sağlayan öncelikle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu’na teşekkür etmek istiyorum. Kültür AŞ Genel Müdürü Sayın Murat Abbas’a ve tüm Taksim Sanat ekibine iş birlikleri ve güler yüzleri için ayrıca şükranlarımı sunuyorum. Tabii ki Piramid Sanat ekibine de teşekkürlerimi sunuyorum.”

14 OCAK’TA SONA ERECEK

14 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyet’in ilk sergisi olarak Türk Ocağı’nda açılan 1. Ankara Resim Sergisi’nde yer alan “Kavun ve İncir” eserinin sanatçısı Belkıs Mustafa, İnas Sanâyi-i Nefîse Mektebi’nden diploma alan ilk Türk kadın sanatçıdır. Sergiyi bizzat gezmiş olan Atatürk’ün nazik mektubundaki ricasıyla, Milletvekili Ahmet İhsan Pehlivanlı koleksiyonuna giren değerli eser, o günden 100 yıl sonra, “100 Yıl Perspektifinde Sanat: Türkiye’de Modern ve Çağdaşın Serüveni”nde onur konuğu olarak bu sergide de yerini aldı. Türkiye’de modern ve çağdaşın serüvenini İstanbul geneline yayan sergi, konumlandığı mekanların haricinde, metrolarda ve şehirdeki çeşitli ekranlarda bizi “yapay zeka” ile sanat üreten Ouchhh’un eseriyle de buluşturuyor. Görkem Candan’ın yine sergi kapsamında Müze Gazhane’ye yerleştirilecek Atatürk heykeli, bizlere sunduğu gerçekçi algı ile bambaşka bir deneyim yaşamamızı sağlıyor.  Sergi, 14 Ocak Pazar gününe kadar gezilebilecek.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir