Bilimsel olarak kanıtlandı: Uzun yaşam için hangi beslenme şekli daha etkili?

Sağlıklı ve uzun bir yaşam süresine ulaşmada genetik faktörlerin yanı sıra yaşam tarzı ve özellikle de beslenme alışkanlıklarının önemli bir rol oynadığı biliniyor. Daha az yemek yemenin veya öğün aralarını açmanın hayvanların ömrünü uzatabileceği daha önceki araştırmalarda da belirtilmişti. Ancak bu tür kısıtlayıcı beslenme yöntemlerinin neden bu etkiyi yarattığı ve sonuçların insanlarda nasıl bir karşılık bulduğu tam olarak anlaşılamamıştı.

Bu belirsizliği ortadan kaldırmak amacıyla ABD’deki Jackson Laboratuvarı’ndan araştırmacılar, 960 fare üzerinde bir deney gerçekleştirdi. Çalışmaya katılan fareler, insan popülasyonunun genetik çeşitliliğini daha iyi yansıtacak şekilde seçildi. Fareler daha sonra 5 gruba ayrılarak farklı beslenme düzenlerine tabi tutuldu ve yaşamları boyunca sağlık durumları yakından takip edildi.

İlk gruptaki fareler istedikleri zaman ve miktarda yemek yerken, diğer gruplara bazı kısıtlamalar getirildi. İki gruba günlük normal kalori alımlarının sadece yüzde 60’ı veya yüzde 80’i verilirken, diğer iki gruba aralıklı oruç uygulandı. Bir grup haftada bir gün, diğer grup ise haftada iki gün arka arkaya yemek yemedi ve diğer günlerde serbestçe beslendi.

Nature dergisinde yayımlanan çalışmanın sonuçlarına göre, ilk gruptaki farelerin ortalama ömrü 25 ay olarak belirlendi. Aralıklı oruç uygulanan gruplardaki farelerin ortalama ömrü 28 ay, kalori alımı yüzde 80 kısıtlananların 30 ay oldu. En uzun yaşayanlar ise ortalama 34 ay ile kalori alımı yüzde 60 kısıtlanan gruptaki fareler oldu.

Araştırmacılar, düşük kalorili diyetlerin farelerin ömrünü vücuttaki yağ oranı ve glikoz seviyelerinden bağımsız olarak uzattığını belirtiyor. Bu ölçütler genellikle sağlık ve yaşlanmanın göstergeleri olarak kabul edilse de, yeni çalışma bu görüşü sorguluyor.

Çalışmanın en dikkat çekici bulgularından biri de kilo kaybıyla ilgiliydi. Şaşırtıcı bir şekilde, en uzun yaşayan fareler genellikle en az kilo kaybedenler oldu. Öte yandan, en çok kilo kaybeden hayvanların ömrünün kısa olduğu, enerjilerinin düşük olduğu, bağışıklık ve üreme sistemlerinin de zayıfladığı görüldü.

Çalışmayı yöneten Prof. Gary Churchill, “Çalışmamız aslında dayanıklılığın önemine işaret ediyor” diyerek ekledi: “En dayanıklı hayvanlar, stres ve kalori kısıtlaması karşısında bile kilolarını korudu ve en uzun yaşayanlar da onlar oldu” dedi.

Bu bulgular önemli olsa da, sonuçların insanlara uygulanıp uygulanamayacağı henüz net değil. Ayrıca, kalori kısıtlaması ömrü daha çok uzatsa da, bu gruptaki hayvanların yaşam süresi birkaç aydan 4,5 yıla kadar değişiklik gösterdi. Araştırmacılar bu durumun genetik faktörlerden kaynaklandığını belirledi. Bu da genetiğin beslenme alışkanlıklarından daha önemli bir rol oynadığına işaret ediyor.

Prof. Churchill, “Uzun yaşamak istiyorsanız, beslenme düzeni gibi hayatınız boyunca kontrol edebileceğiniz şeyler var ama asıl ihtiyacınız olan şey, çok yaşlı bir büyükannedir” diyor.

Related Posts

Kansızlığa çareyi asırlar önce bulmuşlar! Osmanlı hekimlerinin gizli silahı, demir iksiri

Demir, vücudumuzun sağlıklı bir şekilde çalışması için vazgeçilmez bir mineraldir. Kansızlıktan yorgunluğa, bağışıklık sisteminin zayıflamasından cilt sorunlarına kadar birçok sağlık sorununun temelinde demir eksikliği nedeniyle gelişebiliyor. Antik Yunan’dan Osmanlı hekimlerine, Hipokrat’tan Galen’e kadar pek çok bilge doktor, demir açısından zengin besinleri ‘doğal ilaç’ olarak görmüş. İşte o faydalı besinler.

Masa basında çalışanlar dikkat! Günde kaç adım atmanız gerektiği açıklandı

Yetişkin bireyler için sıkça önerilen 10 bin adım hedefi, aslında herkes için uygun olmayabilir ancak yeni bir araştırma, masa başında çalışan ve günümüzün giderek artan hareketsiz yaşam tarzına sahip bireyleri yakından ilgilendiren çarpıcı sonuçlar sundu. Günde 9 bin ila 10 bin adım atmak, uzun süre oturmanın kalp hastalıkları ve erken ölüm üzerindeki olumsuz etkilerini önemli ölçüde azaltabiliyor.

Kefir, keten tohumu, ananas ölçülü tüketilmeli! ‘Fazlası zarar verebiliyor’

Kilo vermek isteyenlerin en sık yaptığı hatanın yalnızca tartıdaki rakama odaklanmak olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, yaza fit ama sağlıklı girmek isteyenler için beslenme önerilerinde bulundu.

TVHB Başkanı Eroğlu: ‘Veteriner hekimlere sağlıkta şiddet kapsamında yer verilmelidir’

TVHB Başkanı Eroğlu: “Sağlıkta şiddet kapsamında veteriner hekimlerin yer almasını talep ediyoruz” ANKARA – Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, 26 Nisan Dünya Veteriner Hekimler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada …

İzmirli Anne Adayı, Gebe Okulunda Öğrendikleriyle Normal Doğuma Karar Verdi

İzmir’de ikinci bebeğini sezaryen ile getirmeyi planlayan anne adayı, gebe okulunda anne ve bebek sağlığı konusunda öğrendikleri sonucunda normal doğum yapmaya karar verdi. Buca ilçesinde yaşayan 32 yaşındaki Fatoş Bakar, 10 yıl önce hamile …

Engin Sevindik: Engelli Bireylerin Azmi ve Mücadelesi

IĞDIR’da 2 yaşındayken geçirdiği çocuk felci nedeniyle bedensel engelli olan Engin Sevindik (48), 15 yıldır demircilik ve kaynakçılık yaparak yaşamını sürdürüyor. Sevindik, azmi ve çalışkanlığıyla çevresine ilham kaynağı oluyor. Yalnız yaşayan …