Çin’den ithal edilen araçlara ek vergi

Çin’den İthal Edilen Araçlar İçin Gümrük Vergisi Artırıldı

Çin menşeli araçlara yönelik gümrük vergisi artışıyla ilgili son gelişmeler ekonomi gündemini meşgul ediyor. Çin menşeli benzinli ve hibrit otomobillere uygulanan ilave gümrük vergisi oranı %40’tan %50’ye çıkarıldı. Bu kararın ardından araç fiyatlarında %10’a varan bir maliyet artışı bekleniyor.

Yeni Düzenleme ve Etkileri

31 Aralık 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan yeni düzenlemeyle, Çin menşeli benzinli ve hibrit araçlara ilave %50 gümrük vergisi getirildi. Böylece içten yanmalı ve hibrit araçlar toplamda %60 vergiyle karşı karşıya kalacak. Elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçlardaki %40 ek vergi oranında ise değişiklik yapılmadı.

“Benzinli ve Hibrit Araçların Maliyetleri Artacak”

Otomotiv veri analiz şirketi Cardata’nın CEO’su Hüsamettin Yalçın, bu düzenlemenin özellikle Chery ve MG gibi Çinli otomobil markalarını Türkiye pazarında etkileyeceğini belirtti. Yalçın, iç pazardaki yerli üretimin teşvik edilmesi amacıyla alınan kararın, Çin’den ithal edilen benzinli ve hibrit araçların maliyetlerini artıracağını vurguladı.

“Vergi Oranı Yüzde 50 Seviyesine Çıkarıldı”

EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin, Çin menşeli araçlara yönelik vergi artışını değerlendirerek bu durumu yorumladı. Şahin’e göre, içten yanmalı ve hibrit otomobillere yönelik ilave gümrük vergisi oranı %10 artırılarak %50’ye yükseltildi. Bu düzenleme ile yerli otomobillerin satışına destek verilmesi amaçlanıyor.

Türkiye pazarındaki payını artırmaya çalışan Çinli otomobil markaları, Avrupa ülkelerine fabrika yatırımı yapma önceliği nedeniyle yüksek vergi oranlarıyla karşı karşıya kalmıştı.

Çin menşeli elektrikli araçlara getirilen %40 ek gümrük vergisi ise 8 Temmuz 2024 tarihinden itibaren tüm yakıt tipleri için geçerli olmaya başladı. Bu uygulama sonucunda Çinli markaların pazar payının düşeceği öngörülüyor.

“Hem Ticari Araçları Hem de Motosikletleri…”

Resmi Gazete’de yayımlanan yeni düzenlemede, motosiklet markalarına da dokunan bir hususa değinen EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin, artık Çin’den gelen elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçlarla ilgili TSE standartlarında 7 coğrafi bölgede 20 servis ve çağrı merkezi kurma zorunluluğunun hem ticari araçları hem de motosikletleri kapsayacağını belirtti.

Related Posts

Morgan Stanley açıkladı: Dolar/TL beklentisi yükseldi

Yatırım bankası Morgan Stanley, Türk lirasında hızla değer kaybına dikkat çekerek yıl sonu enflasyon tahminini ve dolar/ TL beklentisini yükseltti.

Hayvancılıkla uğraşan halka 5 milyon TL’lik destek!

Silivri Belediyesi, hayvancılıkla uğraşan üreticilere yönelik yem ve saman desteği projesinin ilk adımını Akören Mahallesi’nde düzenlenen törenle attı. Toplam değeri 5 milyon TL olan proje kapsamında Silivri genelinde üreticilere, 40 bin balya saman …

Milas’ta yüzde 50 hibeli kışlık sebze fidesi başvuruları başlıyor

Milas’ta yüzde 50 hibeli kışlık sebze fidesi başvuruları başlıyor

Konutta yeni dönem yarın başlıyor: Uygun fiyatlı evleri kimler satın alabilecek?

Emlak Konut ve TOKİ ortaklığıyla hayata geçirilecek yeni model, küçük birikimlerle gayrimenkule yatırım yolunu açıyor. Peki gayrimenkul sertifikası nedir, ne değildir?

Küresel piyasalar ticaret anlaşmalarından kaynaklanan iyimserlikle ilerliyor (23 Temmuz 2025)

Dünya genelinde tarife belirsizlikleri varlığını korurken, konuya ilişkin gelişmeler piyasaların yönü üzerinde etkili oluyor. ABD’nin en büyük ticaret ortaklarından Japonya ile anlaşması ve diğer bir partneri Çin ile de gelecek hafta uzlaşı …

Vodafone Business ile Hızlı Servis Markalarına Dijital Dönüşüm

Vodafone Business, PizzaLazza ve Saloon Burger’in dijitalleşme süreçlerine katkı sağladı.