MEB 3 yeni özel öğretim kurumuna ilişkin standartları belirledi

Milli Eğitim Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, 3 Ocak 2025 tarihli ve 32771 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği ile tanımlanan üç yeni özel öğretim kurumuna ilişkin binaların fiziki yapısı, gerekli araç gereçler ile personel standartları yönergede yer aldı.

İlkokul çağındaki çocuklara yönelik kurulan “öğrenci etkinlik merkezleri”, öğrencilerin ilgi ve yetenekleri doğrultusunda sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif alanlardaki gelişimlerini desteklemeyi hedefliyor. Merkezlerde ayrıca, öğrencilere ödev ve proje çalışmalarında bireysel destek sunulacak.

Bu kurumlarda merkezin faaliyet alanına uygun öğretmen, uzman öğretici, usta öğretici ve rehber öğretmen/psikolojik danışmanlar görev alabilecek.

Dil, konuşma ve ergoterapi merkezlerinde bireysel ve grup eğitimi verilebilecek

İkinci tür özel kurum olan “dil konuşma ve ergoterapi merkezleri” ile bireylerin iletişim becerilerinin geliştirilmesi, konuşma akıcılığı, yaşa ve kültüre uygun ses özelliklerinin kazandırılması ile toplumsal uyumun artırılması amaçlanıyor.

Bu merkezlerde hem bireysel hem de grup eğitimi verilebilecek. Programlara göre, uzman öğretici kadrosunda olmak üzere ergoterapist, dil ve konuşma terapisti, odyolog ve konuşma bozuklukları uzmanları görev yapabilecek.

Rehberlik ve psikolojik danışma merkezleri, profesyonel destek sunacak

Üçüncü olarak tanımlanan “rehberlik ve psikolojik danışma merkezleri”, bireylerin kendini tanıması, karar verme ve problem çözme becerilerini geliştirmesi ve psikolojik iyilik halinin artırılmasına yönelik bireysel ve/veya grup temelli profesyonel olarak psikolojik destek sunacak, burada mesleki gelişimi destekleyici eğitimler de düzenlenecek.

Bu merkezlerde rehber öğretmen/psikolojik danışmanlar ve psikologlar görev alabilecek.

Yeni düzenlemelerle öğrencilerin ilgi ve yeteneklerine göre gelişimlerini destekleyen, iletişim becerilerini artıran ve psikolojik destek sağlayan özel kurumların sayısının artması hedefleniyor.

Related Posts

Eğitim-Bir-Sen’in araştırması zorunlu eğitim süresini yeniden gündeme getirdi: Ucuz işgücü için zemin hazırlanıyor

Eğitim-Bir-Sen’in yaptığı araştırma sonrası zorunlu eğitim süresi yeniden gündeme geldi. Araştırmada liselerde “2+2” olarak adlandırılan 2 yıl zorunlu, 2 yıl isteğe bağlı eğitim modeli önerisinin ağırlıklı görüş olarak ön plana çıktığını bildirdi. Muhalefet ve eğitimcilerden “Ucuz işgücü için zemin hazırlanıyor” tepkisi geldi.

ÖGG sınav sonuçları ne zaman açıklanır 2025? 115. Dönem Özel Güvenlik sonuçları açıklandı mı, nasıl öğrenilir?

115. Dönem Özel Güvenlik Görevlisi (ÖGG) Temel Eğitim ve 91. Yenileme Eğitimi Sınavı, 29 Haziran 2025 Pazar günü gerçekleştirildi. Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) tarafından düzenlenen sınavda adaylar, 100 soruluk testle ter dökerken; silahlı adaylar ise ek 25 silah bilgisi sorusuyla mücadele etti. Şimdi ise gözle ÖGG sınav sonuçları duyurusuna kilitlendi. Peki, ÖGG sınav sonuçları ne zaman açıklanır 2025? 115. Dönem Özel Güvenlik sonuçları açıklandı mı, nasıl öğrenilir? İşte ÖGG sonuçları 2025 sorgulama ekranı…

Hava durumu tahminleri il il yayınlandı | Yarın (4 Temmuz) hava nasıl olacak? Yağmur yağacak mı? Bakan Kurum’dan son dakika uyarı: Sıcaklıklar 4-6 derece artacak!

Son dakika hava durumu tahminleri il il Meteoroloji tarafından yayınlandı. Orman yangınları birçok ilde devam ederken, önümüzdeki hafta için kritik uyarı geldi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son hava durumu değerlendirmelerine göre yarın Sivas, Kayseri, Kastamonu, Karabük, Sinop, Bingöl, Muş, Amasya, Tokat, Erzurum, Ordu ve Giresun’da kuvvetli yağış bekleniyor. Öte yandan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, yurt genelinde hava sıcaklıkları cumartesi gününden itibaren 4-6 derece artacağını duyurarak, orman yangınları ve sağlık açısından tedbirli olunması gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Peki, yarın hava nasıl olacak? Yağmur yağacak mı? İşte, İstanbul, Ankara, İzmir ve il il 4 Temmuz hava durumu raporu.

Karneler Alındı Tatil Başladı

Karneler alında öğrencilerin tatili başladı. 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı sona ererken, öğrencilere karneleri dağıtıldı.  Milli Eğitim Bakanı Tekin, bir mesaj paylaştı. 

Boğaziçi Üniversitesi küresel sıralamada yükselişini sürdürüyor

Köklü akademik geleneği, Ar-Ge altyapısı ve eğitim vizyonuyla Boğaziçi Üniversitesi, bir kez daha uluslararası alanda önemli bir başarıya imza attı. Saygın yükseköğretim derecelendirme kuruluşlarından QS World University Rankings 2026 verilerine göre Boğaziçi Üniversitesi, 47 basamak birden yükselerek dünyada 371. sıraya yerleşti.

E-OKUL NE ZAMAN KAPANIYOR 2025 (2. DÖNEM) | e-Okul kapandı mı, öğretmenlere ve velilere kapanacak mı? MEB e-Okul giriş ekranı!

E-Okul giriş ekranı 2. Dönemin tamamlanmasına kısa süre kala, öğrenciler, veliler ve hem de öğretmenlerin yoğunlaştığı konulardan oldu. 20 Haziran 2025 Cuma günü karnelerin verilmesiyle beraber 2024 2025 eğitim öğretim dönemi son bulacak. Karne günü öncesi veliler çocuklarının devamsızlık notlarını, sınav sonuçlarını ve karne notlarını öğrenmek isterken, öğretmenler ise e-Okul sistemine öğrencilerin ortalama ve sınav notlarını giriyorlar. Bu nedenle, e-Okul VBS girişinde de yoğunluk ve kesinti yaşanıyor. Bu nedenle, e-Okul çöktü mü, yada e-Okul kapandı mı? soruları gündeme geliyor. MEB tarafından hizmet veren e-Okul sistemine, meb.gov.tr bakım ve onarım zamanları haricinde kesintisiz olarak erişim sağlanıyor. Peki, karne günü öncesi e-Okul ne zaman kapanacak, e-Okul giriş ekranı kapanacak mı? İşte, 2.Dönem e-Okul giriş ekranı hakkında ayrıntılı bilgiler.