Altında yıllar sonra bir ilk! Yatırımcılara soğuk duş

2024 yılının ilk dört ayında, işlenmemiş altın ithalatı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 3.2 kat düşüş gösterdi.

Türkiye, 2023 yılında tarihi seviyelerde altın ithalatı gerçekleştirerek son 50 yılın rekorunu kırmıştı.

Ancak yaşanan ekonomik model değişikliği sonucunda altın ithalatı, ilk dört ayda 46,939 kilogram seviyesine düştü.

Altın, her zaman güvenli liman olarak kabul edilirken, Türkiye’de son yıllarda yaşanan yüksek enflasyonla birlikte birikimini korumak isteyen vatandaşların da en çok tercih ettiği yatırım aracı haline geldi.

ALTIN ALIMINDA 50 YILIN REKORU KIRILMIŞTI

Bireysel altın alımlarının rekor seviyeye ulaşmasıyla birlikte, özel şirketlerin altın talepleri de tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

Geçtiğimiz yıl Türkiye’de yaklaşık 319 tonluk altın ithalatı gerçekleşti ve bu rakam, son 50 yılın en yüksek seviyesi olarak kaydedildi.

Yeni ekonomi yönetiminin, geçtiğimiz yıl yapılan seçimlerin ardından göreve başlamasının ardından aldığı parasal sıkılaşma adımları, altın ithalatına yönelik yeni kısıtlamalar getirdi.

Bu tedbirlerin etkileri, 2024 yılının ilk dört ayına ilişkin paylaşılan verilerde gözlemlendi.

3.2 KAT BİRDEN DÜŞTÜ

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası üzerinden yapılan altın ithalatı, ocak, şubat, mart ve nisan aylarında bir önceki yılın aynı dönemine göre %3.2 kat düşüş gösterdi.

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası verilerine göre, 2023 yılının ilk dört ayında altın ithalatı 150,335 kilogram iken, 2024 yılının aynı döneminde bu rakam 46,939 kilograma geriledi.

ALTIN TALEBİNE YÖNELİK KISITLAMALAR GETİRİLMİŞTİ

Temmuz ayında Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, Türkiye-AB Gümrük Birliği kapsamı dışındaki ülkelerden yapılacak altın ithalatına %20 vergi getirilirken, Hazine ve Maliye Bakanlığı da kendi kararıyla kota uygulamasının kapsamını genişletmiş ve yurt dışından altın alımlarında bildirim şartı getirmişti.

Bu hamlelerin ardından Eylül ayında ithal edilen altın miktarı 14,961 kilograma gerileyerek Mayıs ayından sonra en düşük seviyeye geriledi.

Ağustos ayında ise yapılan 21,223 kilogramlık ithalatta büyük bir düşüş yaşanmıştı ve bu düşüşün sebebi olarak kısıtlayıcı adımlar gösterilmişti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı ise altın için yeni bir yasak daha hayata geçirmişti.

YASAKLAR DEVAM EDECEK

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, altın sektöründen gelen eleştirilere sert bir yanıt vererek, kota uygulamasının devam edeceğini şu ifadelerle açıklamıştı:

Altına yönelik olarak bir kota uygulaması başlattık. Elbette ki bu karar çeşitli çıkar gruplarını memnun etmedi. Ancak açıkça söylemek gerekirse, bir metalin ülkede olmayan döviz kaynaklarıyla ithal edilip sonra bir köşede atıl durması, ülkemizin çıkarına ne katkı sağlar?

Vatandaşlarımızın tercihlerine her zaman saygı duyuyorum, bu konuda hiçbir tereddüt yok. Ancak, kaynaklarımızı ülkemizin çıkarları doğrultusunda kullanarak, yatırıma, üretime, istihdama ve özellikle de ihracata dönüştüreceğiz.

Not: Haberde yer alan değerlendirmeler yatırım kapsamında değildir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir