Diyarbakır’ın merkez Bağlar İlçesi’nin Mevlana Halit Mahallesi 478. Sokak içerisindeki Özbek Apartmanı 6 Şubat depremlerinde ağır hasar hasar gördü.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne bağlı saha ekiplerince de yapılan ölçüm ve incelemelerde binaya ağır hasarlı raporu verilerek yıkım kararı alındı.
9 Aralık 2024 günü binanın yıkımına başlandı. Ancak bu yıkım sırasında hemen bitişiğindeki Buhara-2 Apartmanı da ciddi zarar gördü.
Birbirine yapışık inşa edilen ve ortak taşıyıcı olması nedeniyle yıkım işlemi sırasında sağlam olan binanın da 6. katındaki taşıyıcı ana kolonlar ile binanın farklı yerlerindeki iskelet yapısında ağır hasarlar oluştu.
KOLONLAR ÇATLADI, DUVARLAR YIKILDI
Kolonlarda çatlaklar oluşurken, bazı evlerin duvarları yıkıldı. Gerekli önlemler alınmadan, dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı bir şekilde yıkım işleminin yapılması nedeniyle sağlam binada oluşan hasar bina sakinlerini de korkuttu.
7 katlı 30 daireli apartmanda yaşayan bina sakinleri adeta korku ve panikle adeta can pazarı yaşadı.
Kış ortasında evlerini terk etmek zorunda kalan 25 daire sakini binanın yıkılma tehlikesi nedeniyle evlerini boşalttı.
5 daire ise çaresiz kaldıkları ve gidebilecek başka yerleri olmadığı için yaşadıkları korkuya rağmen ağır hasarlı binada oturmayı halen sürdürüyor.
RESMİ KURUMLARA BAŞVURDUK SONUÇ ALAMADIK
Ağır hasarlı binanın yıkımı sırasında sağlam binanın zarar görmesi üzerine Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Bağlar Kaymakamlığı, AFAD, İl Afet Müdürlüğü ve Valiliğe başvuru yaptıklarını belirten bina sakinleri aradan iki ay geçmesine rağmen yaşadıkları bu mağduriyetlerine bir çözüm bulunamadığından yakındılar.
Bina sakinleri, başvuru yaptıkları kurumların kendilerini oyaladığını, yetki konusunda topu birbirlerine attıklarını bu nedenle de mağdur edildiklerini ifade ettiler.
RAPORU TAMAMLADIK AFAD KARARA BAĞLAYACAK
Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü yetkilileri ise SÖZCÜ’ye yaptıkları açıklamada, Buhara-2 Apartmanı’nda meydana gelen hasarın deprem hasarından bağımsız olarak değerlendirildiğini belirttiler.
Konuyla ilgili binada gerekli incelemeleri yaptıklarını ve binanın mühendislik hizmeti alınmadan bitişik nizam olarak inşa edilmiş olmasından dolayı hasarlı binanın yıkımı sırasında bu binanın da zarar gördüğünü doğruladı.
Yetkililer, binayla ilgili hazırladıkları raporu İl Afet Müdürlüğüne gönderdiklerini, buradan AFAD İl Müdürlüğüne gönderileceğini ve teknik işleyiş sürecinin böyle işlemiş olması nedeniyle AFAD’ın en kısa zamanda konuyu kesin karara bağlayacağını ifade ettiler.
İKİ YIL OLDU YIKIM ÇİLESİ HALEN BİTMEDİ
Deprem felaketinin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen Diyarbakır’da ağır aksak ilerleyen yıkım işlemleri ise halen bitmedi.
Merkez Bağlar, Kayapıpınar, Yenişehir ve Sur ilçeleri olmak üzere kentin dört bir yanında halen boşaltılmış, kapı ve pencereleri sökülmüş yıkılmayı bekleyen ağır hasarlı binalar var.
Bu binaların yıkım işlemlerinin gecikmesi, 7’den 70’e kentteki vatandaşların 6 Şubat gecesi yaşadıkları deprem travmasını da hafızalarda taze kalmasına neden oluyor.
Depremin hafızalardan kolay kolay silinmese de, kentteki izleri de ağır işleyen resmi prosedür, itirazlar ve yargı süreçleri nedeniyle de silinmiş değil.
Yıkım kararı alınarak boşaltılan bu metruk yapılar bir yandan çökme riski taşırken, diğer yandan da madde bağımlılarının mekanı haline gelmiş durumda.
Bu yapılarda geceleri ateş yakan hırsızlar uyuşturucu kullanıp fuhuş yaptıklarına dair polise giden ihbarlara rağmen önüne geçilemiyor.
More Stories
Sinop’ta Tarım ve Orman Toplantısı
Gazetecilere İstatistik Eğitimi
Narin Güran’ın katledilmesi; Nevzat Bahtiyar’ın avukatı istinafa başvurdu