Türkiye ve dünyada büyük yankı uyandıran “yüzyılın felaketi” olarak nitelendirilen 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki yıkıcı depremin ardından bir yıl geride kaldı.
Tarihte eşine az rastlanır bir afetle sarsılan; Hatay, Gaziantep, Adıyaman, Diyarbakır, Malatya, Şanlıurfa, Kilis, Adana, Osmaniye ve Elazığ ile toplam 11 ilde depremin yaralarını sarmak için tüm birimlerini seferber eden Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Başkan Yücel Yılmaz’ın önderliğinde bölgede gerçekleştirilen çalışmalarda aktif rol aldı.
Su şebekesi yenilendi
İçişleri Bakanlığı görevlendirmesiyle birlikte Osmaniye koordinatörü olarak atanan ve daha sonra Malatya Koordinatörlüğü de yapan Başkan Yücel Yılmaz, olabilecek en hızlı şekilde bölgeye intikal ederek çalışmaların; hızlı, düzenli ve akılcı bir şekilde yürütülmesini sağladı. İnsani yardımların yanı sıra afet bölgesinde temel belediyecilik hizmetlerini sürdürmek için yoğun çaba sarf eden Balıkesir Büyükşehir Belediyesi; Osmaniye ve Malatya’yı yeniden su ile buluşturmak için gece gündüz çalışarak zarar gören su şebekelerini tamir etti. Su şebekesindeki bakım ve onarımların yanı sıra; bölgenin en önemli eksiklerinden olan duş ve tuvalet ihtiyacının karşılanması konusunda da çalışmalar yapan Balıkesir Büyükşehir, çadır kentler başta olmak üzere birçok noktada seyyar duş ve tuvaletler konumlandırdı.
40 noktada su dağıtımı
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi iştiraki BASKİ; Malatya’da 33 personel ve 22 iş makinesiyle, 40 noktada su tankeri ile 2 bin 560 metreküp su dağıtımı gerçekleştirdi. Çadır kentlerde; 163 adet banyo ve WC bağlantısı için 2 bin 500 metre içme suyu şebeke hattını da tamamlayan ekipler, 106 adet fosseptik çekimi ve 8 bin metre kanalizasyon temizliği gerçekleştirdi. Başkan Yücel Yılmaz’ın koordinasyonunda Malatya’da günlük ortalama 20 bin kişiye sıcak yemek desteği sağlanırken vatandaşların barınma sorunları da çözülüyor. Büyükşehir Belediyesi, kendi atölyelerinde ürettiği çadırları, deprem bölgesinde ihtiyaç duyulan noktalara ulaştırdı. Konteynır ve çadır kentler başta olmak üzere depremzede vatandaşların kaldıkları bölgelerde dezenfeksiyon ve ilaçlama çalışmaları yapan ekipler ayrıca şehirdeki temizlik işlerini Malatya Büyükşehir Belediyesi ile koordineli bir şekilde yaptı. Ayrıca Balıkesir’den ya da farklı illerden gönderilen yakacak odun destekleri de Büyükşehir ekipleri tarafından hazırlanarak depremzedelere ulaştırıldı.
Can dostlar unutulmadı
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi; sokak hayvanlarına mobil veteriner kliniği hizmeti veren VETBÜS ile hayvan ambulansı VETBULANS’ı depremin ilk günü bölgeye gönderdi. Enkaz altından çıkan hayvanların tedavisinin gerçekleştirildiği VETBULANS’ta; 1 veteriner, 1 veteriner yardımcısı, 2 yardımcı elaman görev yaptı. Arama Kurtarma ekipleri tarafından enkaz altından çıkarılan 5 kedi, veteriner ekipleri tarafından müdahale edilerek yeniden hayata döndürüldü. Yaralı hayvanlara müdahalenin yanı sıra sokaktaki canlar için de beslenme odaklarına mama desteği sağlandı. Ekipler, bölgede tonlarca mama dağıttı.
Ücretsiz alışveriş merkezi
Balıkesir’de 100 binin üzerinde depremzede vatandaşı ağırlayan Büyükşehir Belediyesi; onları rahat ettirebilmek için Valilik, AFAD ve Kızılay ile iş birliği içerisinde kalacak yerlerini ve temel ihtiyaçlarını karşıladı. Tüm bunları Karesi İlçesi Paşaalanı Mahallesi Bandırma Caddesi’nde faaliyete aldığı Afet Lojistik Merkezi’nde koordine eden Büyükşehir Belediyesi, burada birçok ihtiyaçlarını bir arada karşılayabilecekleri Ücretsiz Alışveriş Merkezi’ni devreye aldı. Depremzedeler için açılan ücretsiz alışveriş merkezinde giyim mağazalarının yanı sıra; kırtasiye mağazası ve çocuk oyun alanları oluşturuldu. Hayırseverlerin de desteklediği mağaza, vatandaşların tüm ihtiyaçlarını giderebilecek şekilde planlandı. “Afet Lojistik Merkezi”nde oluşturulan Çocuk Oyun Alanı’nda ise depremzede çocukların, uzmanlar ve gönüllülerle oyunlar oynayarak iyileşme süreçlerine destekte bulunuldu.
Misafir Kart’la ulaşım imkanı
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, depremzedelerin şehir içi ulaşımları için “Misafir Kart” uygulamasını devreye aldı. Hayata geçirilen “Misafir Kart” uygulamasıyla Balıkesir’e gelen depremzedeler, belediye otobüslerinden ücretsiz faydalandı.
Psikososyal destek hizmeti
Depremzede vatandaşların yaşadıkları korku ve travmayı sağlıklı bir şekilde atlatabilmeleri için Büyükşehir Belediyesi; Aile Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile iş birliği içerisinde, Psikososyal Destek Merkezi kurdu. Ruhsal travmalara karşı depremzede vatandaşların psikolojik ilk yardım uygulamaları yapılan Psikososyal Destek Merkezi’nde; Sosyal Hizmet Uzmanı, Psikolog, Psikolojik Danışman, Aile Danışmanı ve Çocuk Gelişimi Uzmanları tarafından bireysel psikolojik destek uygulamaları gerçekleştirdi.
Ekipler 11 ilde görevde
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, afetzedelerin ihtiyaçlarını karşılamak için kentin yardımsever insanlarının destekleriyle topladığı yüzlerce TIR’lık malzemeyi, AFAD ile koordineli bir şekilde deprem bölgesine ulaştırdı. Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi ve Köpekli Yıldız Arama Kurtarma Birliği deprem bölgesinde; binden fazla personel ve 600’ün üzerinde araçla canla başla çalışmalarını gerçekleştirerek enkaz altında kalan vatandaşları kurtardı. Ekipler, depremden etkilen 11 ilin tamamına dağılarak arama kurtarma çalışmalarına katıldı. Deprem bölgesinde ayak basmadık yer bırakmayan Büyükşehir Belediyesi ekipleri, bir yandan yardımlarına devam ederken bir yandan da otobüslerle Balıkesir’e depremzedeleri transferini sağladı.
Adıyaman’a Balıkesir Çarşısı açıldı
Balıkesir Valiliği ile Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından Adıyaman’da inşa edilen 86 dükkânlı Balıkesir Çarşısı dualar ile hizmete açıldı. Gölbaşı Caddesi üzerinde 25 metrekarelik 86 iş yerlerinin bulunduğu çarşıda diş kliniğinden veteriner kliğine, beyaz eşya bayisinden mobilya mağazasına kadar birçok meslek grubu yer alıyor. Yaşamın devam edebilmesi ve normalleşmesi adına böyle alanlara ihtiyaç olduğunu vurgulayan Adıyaman Belediye Başkanı Süleyman Kılınç, “Balıkesir Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi ile en zor zamanlarda yanımızda oldular, teşekkür ediyorum. Bizi ayakta tutan bu dayanışma ruhu” dedi.
Deprem felaketinin ilk gününden bu yana bölgede görev yaptıklarını, yaraları sarmaya çalıştıklarını kaydeden Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz da “Valiliğimiz ve Balıkesir Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliğimiz ile el birliğiyle Adıyaman’a bir çarşı yapmaya karar verdik. Yeri tespit edip standartları belirledik. Hem büyük bir ihtiyacı gidermek hem de hatıramız olsun istedik. Balıkesir’de herkes imkânları ölçüsünde bize destek oldu. Buraya bir mescit yaptık, adına da Sağdıçlar Mescidi dedik. Biz; Balıkesir’de birlikte büyüdüğümüz, iyi günde ve kötü günde yanımızda olanlara sağdıç deriz. Evlenirken, hastayken askere giderken sağdıcımız hep yanımızdadır. Adıyaman, bizim artık kardeşimizdir, her zaman Adıyaman’ın yanındayız. Esnaf arkadaşlarımıza bereketli ve hayırlı kazançlar diliyorum” diye konuştu. Adıyaman Koordinatör Valisi Ali Mantı, Balıkesir Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi’nin deprem felaketinin ilk gününden bu yana Adıyaman’ın yanında olduğunu ifade etti.