2024 rekor kırdı: Siber saldırılarda ‘yapay zeka’ etkisi

OpenText 2025 Siber Güvenlik Tehdit Raporu Yayımlandı

Yazılım firması OpenText, siber güvenlik konusunda bilgi sunan “2025 OpenText Siber Güvenlik Tehdit Raporu”nu kamuoyuyla paylaştı. Rapor, 2024’ün zorlu bir yıl olduğunu vurgulayarak, dünya genelinde siber güvenlik trendlerini, algılarını, yönelimlerini ve davranışlarını içeren verileri sunuyor.

Siber Saldırılarda Yapay Zeka Etkisi

Rapora göre, 2024 yılı kötü amaçlı yazılımlarla gerçekleştirilen siber saldırılarda yüzde 28’lik bir artış göstererek tarihin en yüksek seviyesine ulaştı. Üretken yapay zekanın bu artışta önemli bir rol oynadığını vurgulayan rapor, işletmelerin yeni saldırılara hazırlıksız yakalandığını ortaya koyuyor.

Her yıl farklı hedefler ve saldırı biçimleri geliştiren siber korsanlar, güvenlik duvarlarını aşmayı hedefliyor. 2019’da en düşük olan siber saldırı oranları, 2022’de en yüksek seviyeye ulaştıktan sonra 2024’te ise yüzde 86,5 düzeyinde gerçekleşti.

İş Bilgisayarları Güvenliği

Raporda, iş bilgisayarlarının bireysel bilgisayarlara göre daha güvenli olduğu belirtiliyor. İşletim sistemi sürümlerinin güncel olmasının siber saldırılara karşı koruma sağladığı vurgulanıyor. İşletim sisteminin en son sürüme yükseltilmesinin kötü amaçlı yazılım risklerini azalttığı ifade ediliyor.

Ölçeklendirilmiş saldırı ölçümlerine göre, küçük işletmelerin daha fazla saldırıya uğramasına rağmen büyük işletmelerin verileri siber saldırganların dikkatini çekmeye devam ettiği belirtiliyor. Raporda, ölçek büyüdükçe saldırılar ve etkilenmelerin arttığı vurgulanıyor.

Avrupa’da Siber Saldırılar

Raporun bölgesel risklere odaklandığı kısımda, 2024’te Avrupa’nın en çok saldırıya maruz kalan coğrafya olduğu belirtiliyor. Geçmişte daha az riskli kabul edilen Kıta Avrupa’sı, Güney Amerika’yı geçerek daha riskli bölgelere dahil oldu. Daha riskli bölgeler, daha az riskli bölgelere kıyasla 6 kat daha fazla siber saldırıya maruz kalıyor.

İmalat sektörünün en çok siber saldırılara maruz kaldığı belirtilirken, bilgi teknolojileri, şirketler, eğitim ve madencilik sektörlerinin de saldırıya uğradığı görülüyor.

Profesyonellerin Siber Saldırılara Maruziyeti

Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Fransa, Almanya, Avustralya ve Hindistan’daki işletme yöneticileri, BT direktörleri ve güvenlik profesyonellerinin neredeyse yarısının fidye yazılımı saldırısına maruz kaldığı raporlanmıştır. Bu saldırıların karşısında ödemeler yapıldığını, ve ödemeler sonrasında verilerin geri yüklendiğini vurgulanmıştır.

Related Posts

Android 16 çıktı: İşte gelen tüm yenilikler

Google, Android 16’yı sonunda herkesin kullanımına sundu. Uyumlu telefonlar bu güncellemeyi bugün itibari ile alırken, yeni çıkacak cihazlar ise önümüzdeki aylarda Android 16 yüklü şekilde gelecek.

Apple, iOS 26’yı açıkladı: Bilinmeyen aramalara yapay zekâ cevap verecek

Apple, iOS 26’yı açıkladı: Bilinmeyen aramalara yapay zekâ cevap verecek

Axiom Space, Hindistan, Polonya ve Macaristan’ı uzaya taşıyor

Özel uzay şirketi Axiom Space, 10 Haziran’da gerçekleştireceği Ax-4 misyonuyla Hindistan, Polonya ve Macaristan’ı tekrar insanlı uzay yolculuğuna taşıyor. Şirketin CEO’su Tejpaul Bhatia, görevi “bir tür zafer turu” olarak nitelendirirken, bu uçuşun …

iOS 26 geliyor: İşletim sistemine dair konuşulan tüm yenilikler

Apple’ın yarın duyurusuna imza atacağı yeni iOS sürümü ile ilgili yapılması beklenen tüm yeniliklere yakından bakıyoruz.

İnsansı robot Atlas’a insanüstü görüş kabiliyeti eklendi

İnsansı özelliklerin kazandırılmasıyla dikkat çeken Atlas’a bu sefer insanüstü görüş ve mükemmele yakın nesne takibi eklendi. Yeni algılama sistemi sayesinde Atlas karmaşık görevleri de kolayca halledebilecek.

ChatGPT’nin uzman düzeyinde yanıtlar vermesini sağlayan ‘3 kelime kuralı’

ChatGPT’den alacağınız yanıtları yüzeysel özeliğinin ötesine taşıyan “üç kelime kuralı”, sohbet robotunuza sadece üç kelimelik bir rol atayarak çıktının tonunu, derinliğini ve üslubunu anında uzman seviyesine yükseltiyor.